Is technologie lock-in door MSP en RPO dienstverleners een risico?

In de recruitment processen zien we steeds meer nieuwe softwaretoepassingen en technologieën met kunstmatige intelligentie, voorspellende analyses en machine learning verschijnen. Als gevolg daarvan gaan steeds meer MSP- en RPO-dienstverleners investeren in samenwerkingen met innovatieve nieuwe technologie aanbieders, in bouwen van hun eigen nieuwe technologie of in acquisities. Recente voorbeelden zijn de overname van ProUnity door Headfirst en de ‘Services Procurement 360 tool’ die Randstad Sourceright en Deployed samen ontwikkelden.

De meeste van deze nieuwe technologische ontwikkelingen kunnen afzonderlijk worden ingezet en aan bestaande processen worden toegevoegd. Zij vragen geen significante veranderingen aan de kernapplicaties gebruikt voor de werving van talent, zoals bijvoorbeeld een VMS of ATS. We zien echter steeds vaker dat MSP- en RPO-dienstverleners zelf dergelijke technologie integreren in eigen gebruikte IT systemen.

Organisaties die recruitment of het management van flexpersoneel hebben uitbesteed aan MSP- of RPO-aanbieders, lopen met deze ontwikkelingen het risico op een volledige lock-in. Maar er zijn een aantal manieren om dat risico te minimaliseren.

Directe contracten
Ga rechtstreeks een contract aan met de aanbieder(s) van technologie, los van de dienstverlener. Op deze manier is de organisatie volledig onafhankelijk van de dienstverlener en kan het van dienstverlener veranderen zonder dat dit gevolgen heeft voor de in gebruikte zijnde technologie. Deze aanpak is doorgaans wel sterk afhankelijk van de interne IT-agenda en -strategie.

Indirecte contracten
Laat de RPO- of MSP-dienstverleners een contract aangaan met de technologie aanbieder, met de mogelijkheid om deze contracten, op elk gewenst moment, over te nemen tegen dezelfde commerciële en operationele voorwaarden (SLA’s etc.). Nadeel van deze manier van contracteren is dat het contract met de dienstverlener uitgebreid kan zijn, omdat de overeenkomst tussen dienstverlener en technologie aanbieder in het contract moet worden opgenomen. Maar deze werkwijze biedt dezelfde vrijheid om van dienstverlener te veranderen als bij het direct contracteren van technologie toeleveranciers.

Contracten met dienstverleners
Alle technologie, inclusief externe contracten, valt volledig onder de verantwoordelijkheid van de dienstverlener. Dit heeft als voordeel dat de dienstverlener zelf de benodigde tools kan selecteren voor een succesvolle dienstverlening. Echter, als het ontwerp van een geïntegreerd proces voor inhurende managers complex is of veel integraties kent, kan het gepaard gaan met een flink lock-in risico en aanzienlijke kosten.

Naarmate MSP- en RPO-diensten meer afhankelijk worden van ondersteunende technologieën die worden geleverd door (of eigendom zijn van) de dienstverleners, neemt het risico van lock-in toe. Daarom is het belangrijk om het risico van een lock-in goed af te wegen tegen de kansen die het gebruik van deze technologieën oplevert.

Een handige methode, om de kansen van een technologie af te wegen tegen lock-in kosten, komt van Martin Fowler, in de vorm van een 2×2 matrix met mogelijke ‘veranderkosten’ (lock-in risico) op de ene as en ‘uniek nut’ (nieuwe kansen) op de andere as. Door beslissingen uit te zetten op deze eenvoudige 2×2-matrix, kunnen technologie keuzes in beeld gebracht worden en beslissingen genomen worden over de manier waarop een deze technologieën worden ingezet en gecontracteerd.

Als een organisatie afhankelijk is geworden van de gebruikte technologie, kan de impact groot zijn. Ze zijn beperkt in de mogelijkheid om opnieuw over prijzen te onderhandelen en een betere service of innovatie van de gecontracteerd leverancier te krijgen. De dienstverlener weet namelijk dat ze waarschijnlijk niet zullen vertrekken.
Daarom adviseren wij om uw onderliggende technologie strategie te evalueren voordat u de markt op gaat met een aanbesteding voor een RPO- of MSP-programma.

Heeft u ondersteuning nodig bij het ontwerpen van een passende strategie voor recruitment technologie? Of wilt u uw huidige aanpak laten toetsen? Neem dan gerust contact met ons op.

Ron BosmaRon Bosma is Managing Partner bij TalentIn. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de branche en helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce en recruitment strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.

TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden.Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22

Share our blog

Recent posts

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. By using our website you agree to  our cookie policy.