Ondanks dat de spanning op de arbeidsmarkt de laatste maanden iets is afgenomen, is het besef ingedaald dat de huidige schaarste, mede als gevolg van de vergrijzing, blijvend is voor de komende jaren. Nu we 2024 ingaan, staat de arbeidsmarkt, mede als gevolg van deze schaarste, wederom voor een aantal uitdagingen en veranderingen. Vanuit TalentIn blikken wij vooruit op een aantal belangrijkste trends die we verwachten te zien in het komende jaar.
Onzekerheid politieke koers en wetgeving
In 2024 zal de onzekerheid over de politieke koers met betrekking tot specifieke wetgeving voor bijvoorbeeld ZZP’ers en de bredere hervorming van de arbeidsmarkt waarschijnlijk blijven bestaan. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat organisaties flexibel en alert moeten blijven op wijzigingen die de inzet van tijdelijke medewerkers sterk kunnen beïnvloeden.
AI in operationele inhuur en wervingsprocessen
2023 was het jaar van de doorbraak van ChatGPT en hebben we vele toepassingen gezien waarin ChatGPT helpt bij, onder andere, de werving van vast- en tijdelijk personeel. Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in operationele inhuur en wervingsprocessen zal naar verwachting verder toenemen. Ondanks het feit dat de Europese AI-verordening op 8 december jongstleden aangenomen is, zullen deze toepassingen helpen bij het efficiënter en effectiever maken van deze processen, van het identificeren van geschikte kandidaten tot het automatiseren van routinetaken.
Het belang van data
Data zal essentieel blijven in het ondersteunen van besluitvormingsprocessen. Dat geldt zeker ook voor onderwerpen als werving en inhuur van medewerkers. Bedrijven die effectief gebruikmaken van data-analyse kunnen beter inspelen op trends, de werving van zowel vast als tijdelijk personeel optimaliseren en concurrerend blijven in een voortdurend veranderende en blijvend schaarse arbeidsmarkt.
Doorbraak van direct sourcing
Een andere trend die wij verwachten is de verdere doorbraak van direct sourcing bij de werving van tijdelijk personeel. Deze aanpak stelt organisaties in staat, onafhankelijk van leveranciers, om rechtstreeks tijdelijk talent aan te trekken en zich te positioneren als aantrekkelijke werkgever voor de gewenste doelgroep. Dat leidt uiteindelijk tot een betere toegang tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is het hiermee mogelijk aantrekkelijke kostenbesparingen te behalen.
Integratie propositie (EVP) voor vast en flex
In het verlengde van de voortdurende schaarste en de doorbraak in Direct Sourcing zullen organisaties meer aandacht moeten besteden aan hun positionering op de arbeidsmarkt voor zowel vaste medewerkers als voor flexibel personeel.
Integrale gebruik van (nieuwe) technologie
Tot slot zal het gebruik van technologie, mede door nieuwe AI toepassingen, verder toenemen. Een naadloze integratie van verschillende technologische oplossingen die samenwerken wordt daarmee steeds belangrijker. Bestaande technologie aanbieders, maar ook nieuwe toetreders, zullen hier naar verwachting steeds meer op inzetten.
Samenvattend:
De trends voor 2024 beloven een dynamisch jaar voor iedereen binnen workforce management en specifiek recruitment van zowel vast- als tijdelijk personeel. Organisaties die zich continu aanpassen aan deze trends, zullen beter gepositioneerd zijn om de uitdagingen van een steeds veranderende arbeidsmarkt aan te gaan.
Over de schrijver
Ron Bosma is Managing Partner bij TalentIn. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de branche en helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce en recruitment strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.
TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel, inclusief de onderliggende technologie. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden.Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22