Goed talent is goud waard, maar wat kost het u nu echt?

Het inhuren van extern personeel kan een uitdaging zijn. U wilt de juiste mensen voor de juiste prijs, maar ook duurzame en inclusieve werkrelaties opbouwen. Het Talent Kostenkompas kan u helpen weloverwogen beslissingen te nemen.
Het Talent Kostenkompas is een gebruiksvriendelijke tool waarmee u snel en eenvoudig de geschatte kosten per jaar kunt berekenen voor verschillende contractvormen, op basis van een ‘equal pay’-uurtarief. Of u nu kiest voor vaste medewerkers, uitzendkrachten, ZZP’ers of detachering, het kompas geeft u inzicht in de financiële impact van uw keuze.

Equal pay op basis van de cao
Met het kompas tillen we discussies over ‘goedkope flex’ aan de onderkant van de arbeidsmarkt en ‘dure flex’ aan de bovenkant naar een hoger niveau. Die discussie moet niet alleen gaan over uurtarieven, want voor externen betaalt u niets als ze ziek of op vakantie zijn. Een leidinggevende heeft een budget per jaar voor het team en het werk moet gedaan worden. Door naast tarieven ook kosten per jaar te tonen wordt de vergelijking completer. De standaard componenten in een cao kunt u zelf aanpassen om een representatief beeld te geven voor uw organisatie.

In onze ogen zou iedereen die voor een specifieke organisatie werkt ook min of meer een gelijke beloning moeten krijgen, in feite ‘equal pay’ voor iedereen, ongeacht contractvorm. In sommige sectoren wordt gemiddeld minder betaald dan in andere sectoren. Om voor zo’n organisatie te gaan werken zou een bewuste keuze mogen zijn, bijvoorbeeld vanuit intrinsieke of praktische motivaties, ook voor zzp’ers en gedetacheerden. Om dit te reflecteren hanteren we een ‘sector correctiefactor’ als compensatie voor cao verschillen.

The war for talent?
Voor de wervingskosten van talent is schaarste op de arbeidsmarkt ook een relevante kostencomponent. Enerzijds is het voor recruiters moeilijker om goede kandidaten te vinden, en daardoor stijgen de recruitmentkosten. Anderzijds kan die schaarste voor vaste medewerkers in sommige gevallen leiden tot een arbeidsmarkttoeslag op het salaris. Bij flex zal die schaarste tot een hogere marge leiden van het bureau en/of een hoger tarief van de ZZP’er. Ook hiervoor hebben we twee arbeidsmarktschaarste correctiefactoren ingebouwd. De recruiter kan die schaarste zelf inschatten of je kunt bij verschillende partijen arbeidsmarktdata inkopen.

Investering in talent
Hoewel het niet altijd zo gezien wordt, is het inzetten van een nieuwe werkende ook een lange termijn investering. Vaak is de standaard contractduur bij inhuur zes maanden, in de praktijk is de opdracht dan nog niet klaar. Het aannemen van een vaste medewerker is al helemaal een lange termijn investering die een manager namens de organisatie doet, met een gemiddelde verblijfsduur van 9 jaar in Nederland. Ook de totale investering in de verschillende vormen van talent maken we inzichtelijk.

Waarom het Talent Kostenkompas gebruiken?

  • Maak weloverwogen beslissingen: Vergelijk de kosten van verschillende contractvormen en maak de beste keuze voor uw organisatie.
  • Bevorder duurzame en inclusieve werkrelaties: Het kompas houdt rekening met cao-voorwaarden en voldoende reserveringen voor ZZP’ers.
  • Bespaar tijd en geld: Geen gedoe meer met ingewikkelde berekeningen. Het kompas doet het werk voor u.

Probeer het Talent Kostenkompas nu!

Bezoek onze nieuwe website en ontdek hoe het Talent Kostenkompas u kan helpen bij het maken van de juiste keuzes voor uw bezettingsuitdaging.

Share our blog

Recent posts

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. By using our website you agree to  our cookie policy.