7 key marketing elementen in de rol van een recruiter!

Het toenemende belang van marketing binnen recruitment heeft een grote invloed gehad op de rol van recruiters. Naast de meer traditionele elementen als sourcing, interviewen, beoordelen, contractonderhandelingen en last but not least administratie, wordt marketing steeds essentiëler. Hieronder een aantal marketing gerelateerde elementen in het recruitment vak van vandaag de dag:

  1. Bouwen aan een sterk werkgeversmerk: In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het opbouwen van een sterk werkgeversmerk essentieel om toptalent aan te trekken. Recruiters moeten een authentiek “employer brand” ontwikkelen en promoten dat resoneert en aanslaat bij potentiële kandidaten. Dit omvat het creëren van een aantrekkelijke waardepropositie voor de werkgever, het benadrukken van de unieke cultuur van de organisatie en het onder de aandacht brengen van de missie en waarden van het bedrijf.
  2. Gebruikmaken van social media: sociale media zijn een cruciaal hulpmiddel geworden voor werving en recruiters moeten bedreven zijn in het gebruik ervan in hun voordeel. Dit omvat het gebruik van sociale-mediaplatforms om vacatures te promoten, relaties op te bouwen met potentiële kandidaten en in contact te komen met huidige werknemers om merkambassadeurs te creëren.
  3. Aantrekkelijke functiebeschrijvingen maken: functiebeschrijvingen zijn een essentieel onderdeel van het wervingsproces en recruiters moeten functiebeschrijvingen ontwikkelen die zowel informatief als boeiend zijn. Dit omvat het gebruik van taal die potentiële kandidaten aanspreekt, de meest kritieke verantwoordelijkheden benadrukt en de unieke cultuur en waarden van de organisatie onder de aandacht brengt.
  4. Video content maken: Video wordt een steeds populairder medium voor werving en recruiters ontwikkelen video content om de cultuur en waarden van de organisatie te laten zien, vacatures onder de aandacht te brengen en inzicht te geven in het wervingsproces. Dit vereist samenwerking met marketing- en creatieve teams om videocontent van hoge kwaliteit te ontwikkelen die aanslaat bij potentiële kandidaten.
  5. Focussen op de candidate experience: Marketingtactieken bij werving gaat niet alleen over het aantrekken van kandidaten, maar ook over het creëren van een positieve ervaring. Dit omvat het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijk sollicitatieproces, het geven van regelmatige feedback aan kandidaten en ervoor zorgen dat kandidaten zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen tijdens het gehele wervingsproces.
  6. Data gedreven besluitvorming toepassen: naarmate recruitment meer data gedreven wordt, moeten recruiters vertrouwd raken met het uitvoeren van analyses en interpreteren van data om weloverwogen beslissingen te nemen. Dit omvat het bijhouden van recruitment data zoals time-to-fill, cost-per-hire en conversiepercentages van kandidaten om verbeterpunten te identificeren en het wervingsproces te optimaliseren.
  7. Meten van Return On Investment: Zoals bij elke marketingactiviteit, moeten recruiters het rendement op de investeringen (ROI) van hun recruitment marketinginspanningen meten. Naast de elementen genoemd onder punt zes, omvat dit het bijhouden van data en informatie met betrekking tot websiteverkeer, engagement rates en sociale media statistieken. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om recruitment campagnes te optimaliseren en de algehele effectiviteit van het wervingsproces te verbeteren.

Kortom, het toenemende belang van marketing bij recruitment verandert de rol van recruiters. Recruiters moeten bekwaam zijn in het bouwen van een sterk werkgeversmerk, het benutten van sociale media, het maken van boeiende functiebeschrijvingen, het focussen op de ervaring van kandidaten en het gebruiken van gegevens om besluitvorming te stimuleren en ROI te identificeren. Door deze veranderingen te omarmen, kunnen recruiters het juiste toptalent aantrekken en behouden en hun organisaties helpen succesvol te zijn in de huidige competitieve arbeidsmarkt.

Eugene van Berkel - TalentInOver de auteur

Eugene van Berkel is Managing Partner bij TalentIn. Hij helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.

TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel, inclusief de onderliggende technologie. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden. Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22

Share our blog

Recent posts

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. By using our website you agree to  our cookie policy.