Brexit consequenties voor uw workforce

Het nieuws van het afgelopen jaar is voornamelijk overspoeld met berichten over Corona. Maar terwijl we daar naar keken is de Brexit ook een feit geworden. Natuurlijk betekent Brexit heel veel verschillende dingen, afhankelijk van wie je bent en wat je persoonlijke situatie is. Maar het heeft ook invloed op uw workforce en workforce strategie, omdat het invloed heeft op de bewegingen van uw workforce (vast en inhuur personeel).

Binnenkort zullen de grenzen weer open gaan. We zullen onze collega’s weer willen zien en ook fysiek weer met elkaar willen vergaderen of werken. Maar als je vanuit de EU naar het VK gaat om te werken, of omgekeerd, dan is er veel veranderd. Er zijn verschillende manieren om naar de veranderingen na Brexit te kijken. Dit artikel legt de nadruk op de praktische veranderingen en geeft u een overzicht van wat u moet weten wanneer uw personeel van werklocatie verandert.
Op een later moment zullen we beschrijven hoe organisaties en werknemers reageren op de veranderingen van de nieuwe Brexit regelgeving en het effect daarvan op de workforce strategy.

De recht op vrij verkeer met Europa is op 1 januari 2021 geëindigd
Het VK is geen onderdeel meer van de EU, wat inhoudt dat inwoners van de EU en Britten niet meer automatisch in elkaars land mogen wonen en werken. Ierland is hierop een uitzondering, omdat het VK daar separate afspraken mee heeft gemaakt in de zogenaamde Common Travel Agreement (CTA)

EU personeel in het VK
Als personeel al in het VK is, zouden ze geen probleem moeten hebben, maar zij moeten wel een verblijfsaanvraag indienen. Degenen die vóór januari permanent verhuisd zijn kunnen een aanvraag indienen om te blijven volgens het EU Settlement Scheme (EUSS). Zij moeten dit voor 30 juni 2021 doen. Werkgevers in het VK zijn per 1 juli 2021 verplicht om de werkvergunning van hun werknemers te controleren.

EU-burgers moeten een aanvraag indienen wanneer ze in aanmerking komen en plannen maken voor het verkrijgen van een vaste status. Als ze dat niet doen, zullen ze niet alleen worden belet om te werken, maar zullen ze ook beperkt worden in hun dagelijks leven in het VK, waaronder beperkte toegang tot gezondheidszorg en toegang tot huisvesting ontzegd worden.

Britten gevestigd in de EU hebben een wederzijdse overeenkomst in de EUSS en zijn beschermd door het terugtrekkingsakkoord. Maar net als EU-burgers in het VK, moeten zij zich mogelijk registreren bij hun land van verblijf en moeten ze nagaan wat ze moeten doen om een status van ‘gevestigd persoon’ te verkrijgen.

Wat als mijn medewerkers heen en weer reizen?
Als je medewerkers hebt die hun tijd verdelen over EU-lidstaten en het VK, die geen status van ‘gevestigd persoon’ hebben, dan hebben zij mogelijk werkvergunningen nodig. Zelfs als zij maar een paar dagen werken.

Wanneer geen visum nodig:

  • Als medewerkers alleen bijeenkomsten of vergaderingen bijwonen, zolang het minder dan 90 dagen is gedurende een periode van 180 dagen.
  • Ze hebben wel een paspoort nodig dat minimaal 6 maanden geldig is en kunnen geen ID-kaarten meer gebruiken.

Wanneer wel een visum nodig:

  • Wanneer ze overstappen van filiaal of kantoor van het ene land naar het andere. Ook al is het maar voor een korte tijd.
  • Wanneer de werknemer diensten levert of op contractbasis werkt voor een klant in een ander land. Dit betekent dat opdrachtnemers en freelancers nu een visum nodig hebben als ze meer doen dan het bijwonen van vergaderingen.

Het immigratiesysteem van het VK na Brexit
Burgers van EU-landen hebben niet langer een voorkeur status en moeten voldoen aan dezelfde migratievereisten als niet-EU burgers. Het VK heeft het immigratiesysteem zo ingericht dat toegang voor hoger geschoolde werknemers makkelijker is en dus voor laag- en ongeschoold werknemers moeilijker.

Er zijn twee manieren waarop werkgevers hun werknemers die in het VK willen werken kunnen ondersteunen. Werknemers kunnen tot 5 jaar blijven (T2 Visum)

  1. Geschoolde arbeid
    Een potentiële medewerker moet in totaal 70 punten scoren op basis van verschillende vaardigheids- en salaris vereisten. Het minimumsalaris is £ 25.600. Maar je krijgt bonuspunten als je een doctoraatsdiploma, een STEM-vaardigheid (wetenschap, technologie, engineering of wiskunde) hebt of een rol vervult waarop een tekort gedefinieerd is. Deze bonuspunten kunnen de drempel verlagen tot £ 20.480.
  2. De intra company transfer (ICT)
    De ICT geeft werkgevers de mogelijkheid om bestaande medewerkers van een buitenlandse entiteit op een Britse opdracht te sturen. Ook hiervoor geldt een minimum vaardigheids- en salaris vereiste. De drempel voor toegang tot ICT is hoog met £ 41.480, vermoedelijk om misbruik te voorkomen, hoewel de drempel voor afgestudeerden en stagiaires lager is met £ 23.000.

Werkgevers moeten hun medewerkers ondersteunen via hun in het VK geregistreerde bedrijf en een vergoeding voor immigratie vaardigheden van £ 1000 per jaar en een gezondheidszorg toeslag van £ 624 per jaar betalen.
Het is goed om te weten dat er voor degenen die in het kader van de EUSS zijn gekwalificeerd geen minimum vaardigheids- of salarisdrempel is en het is voor hen geen vereiste om de gezondheidszorg toeslag te betalen.

Het T5 visum
Muzikanten, entertainers, sporters en landarbeiders kunnen het VK binnenkomen met dit visum, waarmee ze 6 maanden in het VK kunnen blijven. Werknemers hebben een sponsor nodig, betalen een vergoeding voor het visum en betalen een gezondheids zorgtoeslag (de kosten hiervan variëren maar zijn veel lager dan het T2-visum). Ze zullen ook moeten laten zien dat ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien terwijl ze in het VK zijn.

Werknemers uit het VK die in een EU land willen werken
Per land gelden hier andere regels. Je zult de specifieke immigratieregels en visum regelgeving van het beoogde land moeten nagaan.

Heeft COVID ons niet laten zien dat medewerkers niet meer hoeven te reizen of in mijn land hoeven te zijn?
Zelfs vóór COVID was er technologie waardoor velen van ons niet per sé hoefden te reizen, of in het land van onze werkgever te zijn, om te werken en diensten te verlenen. We kunnen het allemaal overal ter wereld doen. Dit kan met name aantrekkelijk zijn om tekorten aan vaardigheden op te vangen of om te profiteren van voordeliger arbeidstarieven (lees meer). U zult echter nog steeds zorgvuldig moeten kijken naar de belastingregels en wettelijke vereisten, zowel in uw eigen land als in het land van verblijf van de werknemers, voordat u dit doet. Als u dit verkeerd doet, kan het duur uitpakken en schadelijk voor uw reputatie.

De onderhandelingen zijn nog niet voorbij
Het VK en de EU blijven onderhandelen over diverse bilaterale overeenkomsten die gevolgen zullen hebben voor het verkeer van werknemers. In het VK horen we veel over hoe Brexit het artiesten moeilijker maakt om zich vrij door Europa te verplaatsen. We kunnen dus veel nevenovereenkomsten verwachten om de beweging van een verscheidenheid van professionele groepen mogelijk te maken als het in ons gedeelde belang is.

Binnenkort volgt ons artikel over hoe organisaties, werknemers en daarmee ook workforce strategieën worden beïnvloed door Brexit. Hoewel Brexit voor sommigen vooral ongewenst gedoe is, biedt het ook kansen aan beide kanten van Het Kanaal.

Dugald MacIntosh - TalentInOver de auteur
Dugald McIntosh is Managing Partner bij TalentIn en verantwoordelijk voor de Britse vestiging van TalentIn. Dugald is een expert in het ondersteunen van organisaties bij lokale en internationale workforce management vraagstukken.

TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor de recruitment van uw vast of tijdelijk personeel. Wij weten hoe deze programma’s succesvol kunnen worden ingericht en geïmplementeerd. Wij adviseren, maar kunnen ook praktische ondersteuning bieden. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.euinfo@talentin.eu of +31103075422

Share our blog

Recent posts

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. By using our website you agree to  our cookie policy.