In de datagedreven wereld van vandaag de dag, worden analytics in HR steeds belangrijker. Veel bedrijven lopen echter nog steeds achter in het gebruik van analytics. Talent Analytics kan een cruciale rol spelen, waarbij zowel kwalitatieve als kwantitatieve gegevens van belang zijn. Het levert essentiële statistieken en daarmee inzichten op en zorgt ervoor dat werven van talent geen giswerk is. Door de huidige spanning op de arbeidsmarkt en de uitdaging om het juiste personeel te vinden wordt het nóg belangrijker om dit goed in de vingers te krijgen.
Talent Analytics wordt momenteel benoemd als een van de hoogste prioriteiten voor HR managers. Toch vertrouwen veel mensen nog steeds op hun gevoel en voorkeuren bij beslissingen over aannemen van personeel. Door Talent Analytics toe te passen kunnen talent acquisition managers en recruiters echter sneller en intelligenter opereren. Onder de voorwaarde dat de oplossing goed is ontworpen en zorgvuldig is geïmplementeerd, kan het een wereld van verschil betekenen voor HR en talent acquisition.
Wat is Talent Analytics?
De term “Talent Analytics” – ook wel human resources analytics genoemd – verwijst naar een datagedreven strategie bestemd voor uw totale pool van potentiële talenten en eigen medewerkers. Hierbij is er sprake van een systematische analyse van gegevens van werknemers en arbeidsmarkt om inzicht te krijgen in het personeelsbestand en in talentpools om de sterke en zwakke punten beter te begrijpen. Daarnaast geeft de analyse inzicht in mogelijke hiaten die om een oplossing vragen. Talent Analytics wordt makkelijker gemaakt met behulp van technologie, dashboards en statistiek, om zo HR- en recruitment teams te ondersteunen bij het vinden van de beste kandidaten en voorspellen van de toekomst.
Deloitte heeft recent een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat slechts 4% (!) van de ondervraagde organisaties denkt te beschikken over mogelijkheden voor voorspellende Talent Analytics. Bovendien heeft slechts 14% van de bedrijven een Talent Analytics-programma geïmplementeerd. En meer dan 60% wil er binnen een jaar een plan voor opstellen. Dus ondanks dat er veel over dit onderwerp gesproken wordt, is het nog zeker geen algemeen goed.
Degenen die er vroeg mee zijn gaan werken hebben duidelijk baat bij analytics bij het verbeteren van de (bedrijfs)resultaten. Ze hebben workplace analytics geïntegreerd in alle facetten van human resource management (HR analytics), inclusief recruitment en performance management. Dit is heel nuttig gebleken bij het lokaliseren van onontdekte talent bronnen en het bieden vernieuwende inzichten bij het stimuleren van het functioneren van werknemers.
Waaruit bestaat Talent Analytics?
Als u gegevens verzamelt om cruciale beslissingen in uw organisatie te nemen, verbetert u het functioneren van het individu en de organisatie. Ongeacht de methode voor het verzamelen van gegevens die u gebruikt, zouden deze drie componenten onderdeel moeten zijn van uw Talent Analytics-initiatief:
- Hiring Analytics – Werkgevers kunnen meer te weten komen over potentiële werknemers door hun talenten te onderzoeken door middel van hiring analytics. Het leidt het bedrijf ook naar een objectieve conclusie over de gegevens.
- Continue Feedback Analytics – Dit richt zich op het huidige personeelsbestand en beoordeelt het functioneren door hun vaardigheden, talent en waar ze zich momenteel bevinden te onderzoeken.
Met behulp van continue feedback analytics krijgt u zicht op:- medewerkers die kunnen worden bijgeschoold;
- degenen met leiderschapspotentieel;
- de zwakke schakels die de productiviteit beïnvloeden;
- medewerkers in een andere rol beter op hun plek zijn.
- Optimalisatie Analytics – Om ervoor te zorgen dat het bedrijf alles heeft wat nodig is om de interne processen te verstevigen, combineert optimalisatie analytics alle feiten en voorspellingen van hiring analytics en continue feedback analytics.
Waarom is Talent Analytics belangrijk?
Talent Analytics is nodig voor context, betekenis en inzicht. Indien het meer proactief gebruikt wordt, kan de informatie uit de gegevens- en analytics-rapporten enorm helpen om het potentieel van uw werknemers en organisatie optimaal te gebruiken. En wel als volgt:
Verlooppercentages begrijpen
Als er meer flexibel gewerkt wordt en het personeelsverloop toeneemt, dan is Talent Analytics van cruciaal belang voor organisaties, omdat het hen helpt de reden van verloop te begrijpen. Met gebruik van analytics over wat werknemers het belangrijkste vinden kunnen zij ook een model ontwikkelen dat de retentiepercentages verhoogt.
Bepaal de juiste ‘Time to hire’ en ‘Cost per hire’
Het aannemen van de verkeerde kandidaten kan kostbaar zijn. Organisaties kunnen Talent Analytics gebruiken in hun inhuurproces om op elk moment meer strategische beslissingen te kunnen nemen met betrekking tot de vraag naar talent.
Talent Analytics is essentieel voor elke inhurende manager, recruiter of talent acquisition specialist die de concurrentie aan wil gaan om het juiste talent tegen de juiste prijs te krijgen. Weet u bijvoorbeeld wat uw ‘Cost per hire’ is? Het begrijpen van dergelijke cijfers is in deze tijd erg belangrijk.
Identificeer best presterende medewerkers en high potentials
Een ander voordeel van Talent Analytics is, dat het de identificatie van high-potential en goed presterende individuen ondersteunt. Het helpt bij het begrijpen van hun gedrag, het herkennen van leiderschapsvaardigheden en potentieel te ontwikkelen vaardigheden.
Verbeter successieplanning
Talent Analytics stelt organisaties in staat om effectief opvolging te plannen en gegevens over zakelijke kansen te analyseren. Het helpt zo organisaties vaststellen welke kenmerken de sterkste voorspellers zijn van succesvolle opvolging en welke de meeste invloed hebben op retentie.
Diversiteit verbeteren
Het is voor organisaties gunstig om een divers team te hebben. Teams met meer diversiteit zijn innovatiever en kunnen betere resultaten behalen. Ze kunnen problemen sneller aanpakken, functioneren beter en nemen slimmere beslissingen.
Tot slot
De arbeidsmarkt is krapper geworden en het tekort aan talent neemt toe. Willen HR en Talent Acquisitie toegang hebben tot een diverse talentpool en het beste uit hun bestaande talent halen, dan is het waardevol om datagestuurde inzichten verder te gaan verkennen en gebruiken.
Over de auteur
Eugène van Berkel is Managing Partner bij TalentIn. Hij helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.
TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel, inclusief de onderliggende technologie. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden.Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22