Kan ‘direct sourcing’ je inhuurstrategie voor tijdelijk personeel versterken?

De krapte op de arbeidsmarkt voor tijdelijk personeel wordt zorgwekkend. Het wordt voor leveranciers van tijdelijk personeel moeilijker om vacatures te vullen en bovendien neemt ook het verloop onder extern personeel toe. Dit alles maakt dat organisaties niet-traditionele kanalen gaan onderzoeken voor de werving van tijdelijk personeel. Eén van die kanalen is ‘direct sourcing’ van tijdelijk personeel, wat steeds vaker als onderdeel van de recruitmentstrategie wordt opgenomen.

Steeds meer bedrijven beginnen te werken met directe sourcing-methoden voor de inhuur van tijdelijk personeel, of zijn van plan dit in de nabije toekomst te doen. Maar wat is ‘direct sourcing’ en hoe kan het bijdragen?

Wat is ‘direct sourcing’?
Voor organisaties is ‘direct sourcing’ een manier om tijdelijke medewerkers te werven en in te zetten, zonder tussenkomst van externe leveranciers. Bedrijven gebruiken vaak een wervingskanaal met hun eigen merknaam. Ze kunnen dit kanaal zelf ontwikkelen of met behulp van één van de strategische partners.

Deze aanpak biedt een flexibeler en meer talentgericht model voor de werving van tijdelijke werknemers. Vooral wanneer het organisatiemerk bekend is en als positief ervaren wordt op de arbeidsmarkt, kan dit wervingskanaal meeliften op de Employee Value Proposition die ontwikkeld is voor de werving van vast personeel. Daarnaast kunnen bedrijven door deze directe aanpak mogelijke kosten besparen of vermijden.

Voordelen van ‘direct sourcing’
Het lijkt misschien tijdrovend om een extra wervingskanaal op te zetten. Maar ‘direct sourcing’ kan bijdragen aan het succes van de organisatie en kan indien gewenst via een externe partner worden uitgevoerd. Als organisaties dit proces niet volledig in-house willen uitvoeren, kan een eventuele Managed Services Provider (MSP) of Master Vendor ‘direct sourcing’ opnemen in de wervingsstrategie.

Mogelijke voordelen zijn afhankelijk van veel factoren en verschillen per organisatie.
Ze kunnen bestaan uit:

  • Betere toegang tot talent; kandidaten kunnen rechtstreeks toetreden en deel uitmaken van bredere talentpools, inclusief andere populaties van tijdelijk personeel, zoals zelfstandigen, gigwerkers, enz.
  • Effectief gebruik van een sterk bedrijfsmerk; meer recruitment met eigen branding en meer controle over merkspecifieke uitingen dan via het traditionele leveranciersmodel.
  • Kortere ‘time to hire’; in sommige gevallen kan directe sourcing leiden tot snellere sollicitaties en een kortere ‘time to hire’.
  • Positievere kandidaat-ervaring; mits efficiënt en kwalitatief goed gedaan kan een directe communicatie resulteren in een meer persoonlijke en positieve ‘candidate journey’ voor potentiële kandidaten.
  • Kostenbesparingen; door minder afhankelijk te zijn van de leveranciers kanalen kan direct sourcing de ‘cost per hire’ verlagen.

Hoe ontwikkel je een ‘direct sourcing’-strategie?
Er is niet één standaard methodiek die voor alle bedrijven werkt. De strategie voor ‘direct sourcing’ hangt af van de huidige situatie en moet worden geïntegreerd in een totale strategie voor de inhuur van tijdelijk personeel, om ervoor te zorgen dat deze niet op zichzelf staat.
Aan de andere kant hoef je het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden, omdat ook service providers en ‘direct sourcing’-platforms alle kennis en voordelen van ‘direct sourcing’ kunnen leveren.

Conclusie
Als het goed doordacht is en geïntegreerd in de algemene strategie, dan kan ‘direct sourcing’ waarde toevoegen aan de strategie voor de inhuur van tijdelijk personeel. Zo kun je profiteren van veel van bovengenoemde voordelen. Omdat ‘direct sourcing’ van tijdelijk personeel in de meeste Europese arbeidsmarkten nog in de kinderschoenen staat, biedt het een mogelijkheid om je te onderscheiden van de directe concurrenten in deze schaarse arbeidsmarkt.

Kunt u hulp gebruiken bij het vormgeven van uw strategie voor ‘direct sourcing’? Of wilt u uw huidige aanpak eens onder de loep nemen? Neem dan gerust contact op.

Ron BosmaOver de schrijver
Ron Bosma is Managing Partner bij TalentIn. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring in de branche en helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce en recruitment strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.

TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel, inclusief de onderliggende technologie. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden.Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22

Share our blog

Recent posts

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. By using our website you agree to  our cookie policy.