Een belangrijk vertrekpunt is dat de RPO-partner de dienstverlening van uw (HR-)organisatie professioneel aanvult. De partner moet de druk wegnemen van bepaalde zakelijke activiteiten die niet tot uw kerncompetenties behoren. Bovendien moet de partner u kosten besparen en tegelijkertijd toegevoegde waarde leveren. Hoewel ambities vaak wederzijds zijn en de samenwerking is vastgelegd in uitgebreide afspraken, inclusief KPI’s en SLA’s, kan aan elk samenwerkingsverband een einde komen.
Wat zijn nou de typische signalen die organisaties ertoe aanzetten om van partner te veranderen? En vragen deze signalen altijd zo’n drastische actie? Indien op tijd gesignaleerd en aangepakt, waarschijnlijk niet. Maar het is verstandig om de eerste waarschuwingssignalen in de gaten te houden en ernaar te handelen, op het moment dat ze zich voordoen.
Hier zijn enkele redenen waarom organisaties overwegen van RPO-partner te veranderen:
Hoog verloop in het RPO-team
De wervingsactiviteiten door het RPO-team moet afgestemd zijn op de behoeften van een organisatie Dit in tegenstelling tot generieke personeelswerving uit een bijvoorbeeld een database of de “post en pray” methode. Als uw RPO-partner er regelmatig niet in slaagt om specifieke toegevoegde waarde te leveren en sourcing af te stemmen op de behoeften van uw organisatie, dan resulteert dat mogelijk in een hoog verloop. Dit is absoluut een signaal dat onmiddellijke actie vereist en onderzoek naar de onderliggende redenen vraagt.
Incompetentie van het team
Een RPO-team dat niet over de noodzakelijke vaardigheden beschikt die nodig zijn voor de functie, veroorzaakt een vermindering van de prestatie. Omdat deze inhouse-teamleden deel uitmaken van de (uw) organisatie, zou het in ieders belang moeten zijn om deze teamleden te laten presteren zoals verwacht en vereist.
Slechte communicatieve vaardigheden
Veel bedrijven klagen over de slechte communicatieve vaardigheden van hun RPO-team, wat de effectiviteit van hun teams beperkt. Succes behaal je alleen met goede communicatie. Gebrekkige en ineffectieve communicatie, zowel mondeling als schriftelijk, moet dus worden aangepakt.
Als het RPO-team niet kan leveren
De RPO-partners zijn soms niet in staat om de vereiste kandidaten te leveren voor de strategische initiatieven van het bedrijf, vanwege ontoereikende sourcingvaardigheden, training, kennis, oriëntatie, enz. Omwille van lastenverlichting heeft u ervoor gekozen om uw recruitment uit te besteden, waardoor u zich kunt focussen op uw vakgebied. Als het RPO-team die service niet biedt, moet er direct een alarmbel gaan rinkelen.
Ineffectief management van het team
Te vaak gaan organisaties tot het uiterste om het RPO-team te faciliteren, te helpen en te ondersteunen. Maar als de RPO-partner onvoldoende verantwoordelijkheid neemt om het welzijn en de prestaties van het eigen team te bewaken en te beheren, verdienen zij het zeker niet om zorg te dragen voor een deel van uw team.
Verborgen kosten
Als je de RPO-partner consequent meer moet betalen dan wat in eerste instantie is bedongen en overeengekomen, bijvoorbeeld vanwege verborgen kosten of additionele diensten om toch de resultaten te halen, dan is er structureel iets mis. Dit vereist onderzoek en eventuele aanpassingen
Tot slot; als één van bovenstaande situaties zich voordoet, dan is van partner wisselen niet per definitie de oplossing. Analyseer eerst de onderliggende oorzaak van het niet functioneren, voordat u die grote stap zet. Misschien zijn er andere mogelijkheden om de situatie te verbeteren. Onderzoek voorkomt dat u in dezelfde, of een andere, valkuil stapt.
Over de auteur
Eugene van Berkel is Managing Partner bij TalentIn. Hij helpt organisaties bij het vaststellen en uitvoeren van hun workforce strategie, waarbij hij ervoor zorgt dat wat is ontworpen ook kan worden geïmplementeerd.
TalentIn heeft uitgebreide nationale en internationale ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van strategieën voor het werven van vast- en tijdelijk personeel, inclusief de onderliggende technologie. Wij weten hoe deze strategieën succesvol ontworpen en geïmplementeerd kunnen worden.Wij adviseren, maar kunnen ook praktisch ondersteunen. Hebben wij uw interesse gewekt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak via www.talentin.eu, info@talentin.eu, of +31 10 307 54 22